בואו נצא לקפיצה קטנה אל העתיד. טרנד הפרופטק (PropTech) מתחזק ברמה גלובלית, וגם בישראל. מדובר בשם כולל לטכנולוגיות ופתרונות חדשניים בעולם הנדל”ן: תכנון ובנייה, חומרי בניין, כלים לניהול פרויקט, החזקת נכסים, ניהולם, שיווק ומכירה ועוד. מדובר למעשה בכל טכנולוגיה שמשרתת את חברות הנדל”ן, הספקים או הלקוחות הסופיים.
ברבעון הראשון של 2021 פרופטק היה הסקטור הממומן ביותר בהיבט גלובלי, והוא מדביק פערים במהירות לעומת סקטורים אחרים. בישראל יש יותר מ-250 סטארטאפים ישראלים בתחום הפרופטק, שגייסו יחד יותר מ-3.5 מיליארד דולר.
“אנו רואים כמה סיבות עיקריות לעליית הפרופטק בתקופה זו. ראשית, הטק באופן כללי במגמת עלייה בשנים האחרונות, ולא פסח גם על תחום הנדל”ן, על אף היותו תחום מסורתי”, מסבירה עמליה פז, שותפה-מייסדת במרכז החדשנות בריקס (Bricks). “כאשר הנדל”ן, כמו ענפים מסורתיים אחרים, נתקל באתגרי מאקרו גלובליים, הוא מוצא עצמו נשען על פתרונות טכנולוגיים״.
מגוון פיתוחים חדשניים משנים את פני הענף:
Buildots: בקרה מרחוק על הנעשה באתרי הבנייה באמצעות שימוש במצלמה המותקנת על קסדות העובדים והמנהלים בשטח, ומעבירה מידע עדכני לדשבורד במשרד.
Datumate: מצלמות שמותקנות על רחפנים מעבירות מידע מאתרי תשתיות מרוחקים למסמכים של ההנהלה, כולל ניתוח ומעקב. חברות שביקשו לשווק דירות נשענו על מיזמים שמאפשרים סיור וירטואלי שמדמה מציאות מלאה. כך נחסך ביקור של הלקוח באתר הבנייה או משרד המכירות. גם טכנולוגיות של טיהור אוויר בתוך בניינים, כגון AuarAir, קיבלו משמעות חדשה.
אנחנו עדים לשינויים מבניים בעולם הנדל”ן, ואיתם חיפוש אחר טכנולוגיות תומכות. למשל, מעבר לעבודה היברידית. ארגונים שמאפשרים עבודה מהבית יישענו על טכנולוגיות כדוגמת Artishok לארגון נכון של שבוע העבודה במשרד הראשי.