המחאה החברתית החלה כשברקע יוקר המחיה והקושי להגיע לדירה בישראל, אך המצב מאז רק הורע עוד יותר. בדקנו כמה בונים היום לעומת שנת 2011, האם ישראל עדיין נחשבת ללהיט בקרב תושבי החוץ וכמה משכורות צריך כדי להגיע לחלום הנכסף של נכס בבעלותכם. אזהרת מסע: הנתונים קשים
עשור למחאה החברתית אשר החלה כשברקע יוקר המחיה והקושי להגיע לדירה בישראל, והמצב מאז מתברר, רק הורע עוד יותר. הלמ”ס פרסם לאחרונה את מדד המחירים לצרכן ובתוך כך את גובה מחירי הדירות על פני העשור האחרון, מה שמביא אותנו לראות כי בארבע שנים האחרונות עלו המחירים בכ-5% בשנה בממוצע וזאת למרות ניסיונו של שר האוצר דאז משה כחלון להעמיד תוכניות שיעצרו את עליית המחירים ואף יורידו אותם. כך לדוגמה, בשנה האחרונה האמירו מחירי הדירות כמעט ב-6% ויותר.
כדי להמחיש כמה הורע המצב מאז, בדקנו כמה יצטרך לעבוד בממוצע אזרחי ישראלי על מנת להגיע לחלום הנכסף של דירה בישראל. אם ב-2011 עמד מחירה הממוצע של דירה על כ-1.1 מיליון שקל הרי שב-2021 הוא מגיע ל-1.51 מיליון שקל, עליה של כ-36 אחוזים.
אז כמה משכורות נדרשות רכישת דירה בישראל – החישוב נעשה על פי שני נתונים שמספקת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: מחירי דירות ממוצעים לתקופה, והשכר (ברוטו) החודשי הממוצע. ב-2011 כך על פי משרד האוצר, נדרשו כ-128 משכורות על מנת לרכוש דירה ממוצעת בישראל ואילו בשנה האחרונה, שנת הקורונה, נדרשות 137 משכורות לרכישת דירה, ירידה מסוימת מול שלוש השנים הקודמות. בפועל המצב ככל הנראה חמור בהרבה שכן הסיבה המרכזית לירידה השנה היא האבטלה גבוהה בשנה האחרונה אשר הביאה לכך שבפועל רבים מבעלי השכר הנמוך דווקא, הוצאו לחל”ת או פוטרו, בעוד בעלי שכר גבוה נשארו מועסקים. הדבר הביא לכך שהמשכורת הממוצעת במשק עלתה מאד ולצד מחירי הדירות שהמשיכו לעלות נוצרה ירידה מלאכותית במספר המשכורות הנדרשות.
לשיתוף
© כל הזכויות שמורות לאמבסדור 2020